....truskawkowy, piankowy torcik mrożony
Składniki: /na tortownicę ok.20 cm/
-1 białko
-3-4 łyżki cukru lub słodzika/ np.erytrytol
-150 g dojrzałych truskawek
-biszkopty podłużne typu "języczki" / u mnie Pavessini/ok.150 g
-oraz ok.1 szklanki zmiksowanych truskawek
Wykonanie:
-Truskawki zmiksować z cukrem na jednolity mus.
-Dodać świeże białko i ubijać przy pomocy miksera ,aż do uzyskania gęstej piany.
-Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami.
-Połowę pianki truskawkowej przełożyć na biszkopty.
-Ułożyć ponownie warstwę biszkoptów i pokryć pozostałą masą / masa nie musi przylegać ściśle do boków tortownicy/.
-Całość zalać musem z truskawek / powinien delikatnie spłynąć po bokach/.
-Gotowy torcik owinąć folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Do musu truskawkowego,którym zalałam całość dodałam kieliszk likieru owocowego.